Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović prisustvovala dodeli nagrada Fondacije “Goran Ljubijankić”

30. Januar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je svečanosti dodela nagrada Fondacije ,,Goran Ljubijankić“, koja je održana u biblioteci Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo

Ministarka dr Begović čestitala je dobitnicima nagrade. ,,Iz mog ugla, ovo je naša budućnost. Drago mi je što je ova nagrada postala prestižna i što se smatra krunom u oblasti molekularne biologije”, dodala je dr Begović.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo dr Ivana Strahinić poželela je dobrodošlicu prisutnima po 22. put, uz prisećanje na Gorana Ljubijankića i njegov rad. ,,Svake godine pristiže sve veći broj radova i sve teže je odabrati laureate nagrade. Nadam se da će mladi ljudi ubrzo pred sobom imati nove horizonte kao što je BIO4 Kampus”, rekla je Strahinić.

Odlukom Upravnog odbora Fondacije, a na osnovu izveštaja Komisije nagradu za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u 2023. godini u oblasti molekularne biologije ravnopravno su podelili dr Dušan Radojević, dr Ivana Nikolić, dr Marija Đorđević, dok su nagradu za najbolji master rad ravnopravno podelili Milica Radovanović, Aleksandra Milojević, Nikola Jocić i Lana Denić.

,,Zahvaljujem Fondaciji za podršku mladim ljudima. Nagrada Fondacije ,,Goran Ljubijankić” usled tužnog događaja prerasla je u nešto lepo. Dobitnicima zahvaljujem što svoju pamet i sposobnosti koriste na najlepši mogući način”, zaključila je ministarka dr Begović.

Goran Ljubijankić bavio se naučnoistraživačkim radom na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, a posle tragične smrti biva osvovana fondacija sa njegovim imenom na mestu na kom je radio, uz pomoć i podršku roditelja i kolega iz Međunarodnog centra za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology) u Trstu. Cilj Fondacije je da pomogne mladim i perspektivnim naučnicima iz naše zemlje, a koji se bave istraživanjima iz oblasti molekularne biologije.